Forskare friade i Climategate

För drygt ett halvår sedan läckte ett stort antal mail ut från Climate Research Unit på East Anglia-universitetet i England. Enligt många tydde mailkonversationerna på att forskarna medvetet manipulerat resultat för att få klimatförändringarna och dess följder att framstå som mer allvarliga än de var. Det fanns även formuleringar som kunde tyda på att man försökte stoppa forskning som skulle visa motsatta resultat.

 

Den så kallade Climategate-skandalen fick stort utrymme i media och man befarade att det skulle försvåra arbetet betydligt med att motivera till minskningar av klimatpåverkande utsläpp.

 

Men i flera oberoende utredningar, och nu alltså också i den senaste rapporten frias forskarna från alla misstankar om manipulerade resultat. Det finns alltså inga tecken på att klimatförändringarna och dess följder har överdrivits. Konstigt nog verkar detta inte alls ha fått lika mycket publicitet.

 

Läs mer om friandet av forskarna

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna